Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Tell the Truth

Tetűből készülő (étel)színezékEgészség Táplálkozás Életmód

E 120 - Valódi kármin

Élelmiszeradalék, élelmiszerszínezék? Kevesen tudják, de nagyon sok kolbásznál, rúzsnál, édességnél, süteménynél, cukorkánál, kozmetikumoknál, üdítőknél, joghurtoknál, stb. a vörös színt a valódi Kármin (festék) adja, amelyet bizony bíbortetűk porításából (aprításából) nyernek. Vagyis, kissé profánul szólva, tetveket eszegetünk, és azzal kenegetjük még a szánkat is…

Egészség Táplálkozás Életmód

"A kármin a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető kárminvörös vagy bíborvörös színű festék (a kokcsinellát a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki)."

Egészség Táplálkozás Életmód

A tetvecskék, amikből ezt az ún. "kármint" nyerik, egy kaktusztfajtán élnek Mexikóban. Hajdanán, még a gyarmatosítás időszakában, az ezüst után Mexikónak ez volt a második legértékesebb exportcikke. Mióta azonban a mexikói függetlenségi háború lezajlott (1810-1821), már a Kanári-szigeteken, Spanyolországban és Észak-Afrikában is megindult a nagyüzemi termelés. Amikor a 19. században felfedezték a szintetikus színezékeket, csökkent a kármin iránti kereslet (Spanyolországban elvileg már nem is termelik), de újabban ismét többnyire ezt használják. Ennek oka, hogy állítólag sok szintetikus piros festéket rákkeltőnek találtak. Tehát ma  is rengeteg helyen, ételben, italban, készítményben használjuk ezt a bíbortetvekből készült színezéket.

Egészség Táplálkozás Életmód

Előállítása tömören manapság többnyire Amerikában úgy történik, hogy letépik a fügekaktusz leveleit, és egy üvegházban tovább szaporítják rajtuk a tetveket.

Egészség Táplálkozás Életmód

Ezután szépen kefével eltávolítják őket a kaktuszlevélről, majd szárítják és porrá törik, zúzzák őket, s alkoholos-vizes oldattal vonják ki belőlük a színanyagot, a kármint.

Egészség Táplálkozás Életmód

És ha már itt tartunk: Azt tudtátok, hogy az ún. Casu Marzu szardíniai sajt szivacsos állagát az adja, hogy nyűvekkel etetik meg előbb? Bizony, nyűlárvák, amelyek ráadásul kiválasztanak egy folyadékot is, amely által a sajtnak egy kis plusz édeskés íze lesz. Bon Appétit!

Egészség Táplálkozás Életmód

Tovább
0

Imádlak, zabkása :)Sosem voltam és valószínűleg nem is leszek egészségmániás, és fogyókúrázós sem, imádok enni, és szerencsére egyáltalán nem kell tartanom a kilóktól. A zabkása azonban egy olyan étel, amelyet a diétázók is előszeretettel fogyasztanak, de igen hasznos bél- és gyomorproblémák fennállása esetén is. Ráadásul azon kívül, hogy kiváló szénhidrátforrás, fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. Az ízletes elkészítése által (ami nyilván könnyebb, ha nem fogyókúrás célzattal fogyasztjuk), azaz plusz alapanyagokkal pedig olyan gyönyörűséges finomságot készíthetünk, amely rögtön a kedvencünké válik.

A jótékony hatásai egyébként például a természetes értágítás, vérnyomáscsökkentés, a koleszterinszint csökkentés, a cukor felszívódásának lassítása (cukorbetegeknek is ajánlják ezáltal), és a gyomor védelme. A zabpehely ugyanis (amiből a zabkása is készül), védőréteggel vonja be a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti az égető fájdalmat. Rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Egészség Életmód Konyha Ételek

A diétázók nem nagyon szokták extra hozzávalókkal ízesíteni (és tej helyett is vízben főzik meg), fogyasztó hatása pedig abban is rejlik, hogy eltelíti a gyomrot, és gyorsítja az anyagcserét.

Azok számára azonban, akik nem a fogyásra vágynak, hanem csak egy ízletes reggelit keresnek, amellyel jól indul a nap, és a boldogságszintjük is növekszik, vagy csak orvosi javaslatra, bél- és gyomorbántalmak esetén kezdik el enni, határtalan a variácók lehetősége.

Egészség Életmód Konyha Ételek

A zabkásából kapható gyorsabb, bögrés verzió is, az azonban korántsem olyan egészséges (telepakolva cukorral is) és olcsó, mint a saját elkészítés, és a zabpehely 500g-os (amolyan lisztes zacskós féle) kiszerelése (300-400 Ft). Egyébként ajánlják nyilván joghurtba téve is fogyasztását, a zabkásához azonban tejjel főzzük meg. Egy adagra a javaslott mennyiség 40g, 1,5dl meleg tejben kavarás közben sűrűsödésig főzve - mint a tejbegríz. S ahhoz hasonlóan cukorral, mézzel, fahéjjal, de akár kakaóval, nutellával, banánnal is lehet ízesíteni, sőt, bármely kedvünkre való gyümölcsdarabkával, így határ a csillagos ég. Ráadásul elkészítési ideje nem haladja meg a 10 percet, és máris egészséges, tápanyagokban gazdag reggelit tálalhatunk magunknak vagy akár csemetéinknek, akár az egész család számára.

Egészség Életmód Konyha Ételek

Tovább
0