eroszak

Viszonylag sokat tudunk a testi erőszakról és annak előfordulási statisztikájáról, hogy mi a teendő, amikor valakit testileg bántalmaznak, stb., de nem sokat tudunk az érzelmi erőszakról. Bizony, kétségtelen, hogy napjainkban is rengetegen érzelmi erőszak áldozatai, lett légyen akár ez egy szülő-gyerek vagy egy párkapcsolat. Míg a társadalom egy része ebben a hónapban boldogan ünnepel, vannak, akik segítségre szorulnak, róluk sem szabad megfeledkezni. Az érzelmi erőszek például az, amikor minden lépésünket nyomon követik, ellenőriznek, ha korlátoznak a szabad mozgásban, ha szóval bántanak, megaláznak, elnyomnak, fenyegetnek, elszigetelnek, követelnek és/vagy semmibe vesznek. Rengeteg olyan jel van, amelyeket ha összeadunk, a kirakós egyértelműen megmutatja: ez bizony nem egy egészséges kapcsolat.

eroszak

Sokan vízbe dugják a fejünket vagy képtelenek elismerni még magunknak sem, hogy egy ilyen kapcsolatban élnek, de gyakran megesik, hogy még ha valaki tudatosítja is magában, mégsem tesz ellene semmit. Egyszerűen beleszoknak a „szükséges”(?) rosszba, fogalmuk sincs róla, hogy ez máshogy is lehet. Ha egy-egy ismerős meg is hallgatja az illető panaszait, az összkép nélkül szinte lehetetlen „ítéletet” mondani, s lassan odáig is fajulhat a dolog, hogy az elnyomott fél már panaszkodni sem mer, vagy ami még rosszabb, testi erőszakba is torkolhat ez az eddig még csak érzelmi erőszak. Ahogy azt egy lentebbi bekezdésben idézem, a "testileg bántalmazók minden esetben érzelmi erőszakkal készítik elő a veréseket és a nemi erőszakot." Az első és legfontosabb, hogy felismerjük, ha egy ilyen kapcsolatban élünk, a másik pedig, hogy tegyünk ellene. Mindenkinek joga van szabad akarathoz, döntésekhez, véleményhez. Mindeninek joga van a boldogsághoz, ezt pedig leginkább a saját akaratunkból érhetjük el.

eroszak

Több oldalon is megtaláltam ezt az „érzelmi erőszak tesztet”, amelyet IDE vagy IDE kattintva tölthettek például ki. „Az itt következő kérdések segíthetnek abban, hogy eldöntsd, csak rossz passzban vagytok, vagy netán a partnered bántalmaz, és te magad érzelmi erőszak áldozata vagy.” Ezen a weboldalon segítséget is lehet kérni és üzenetet küldeni, ha úgy érzed, szükséged van rá. A segítségkérésre lentebb pedig még visszatérek a poszt alján.

Fontos azonban, hogy az alkalmankénti bántás nem ugyanaz, mint a bántalmazás, de ezzel kapcsolatban itt egy nagyon találó bekezdés, egy, szintén ehhez a teszthez kapcsolódó oldalról (anokvilaga.hu), amit úgy gondoltam jobb, ha egy az egyben idézek:

Nincsen „jó” és „rossz” eredmény. Nézd át, hogy a válaszod hányszor volt „néha” és a „gyakran”. Ha több mint kétszer, akkor előbb-utóbb szembe kell nézned azzal, hogy a kapcsolatodban rendszerszerűen van jelen a kontroll és az érzelmi erőszak. Az érzelmi erőszakról nemcsak azért kell tudnod, mert szomorú és fájdalmas dolog olyan emberrel együtt lenni, aki bánt téged, hanem azért is, mert a partnerüket testileg vagy szexuálisan bántalmazó emberek minden esetben érzelmi erőszakkal készítik elő a későbbi veréseket és nemi erőszakot. Ha ez a teszt megerősítette a rossz érzéseidet, hogy a kapcsolatodban valami nincs rendben, egy dologban biztos lehetsz:a kapcsolat nem lesz jobb, hanem valószínűleg egyre rosszabb lesz. 

Fontos tudnod, hogy az alkalmankénti bántás nem ugyanaz, mint a bántalmazás. Időnként mindenkivel előfordulhat, hogy türelmetlen vagy fáradt, és ezért goromba, vagy pedig valamilyen módon megpróbál uralkodni a másik felett. Egy jól működő kapcsolatban lehet ezekről az epizódokról beszélni. Az érzelmi bántalmazás alapja az egyirányúság és a rendszeresség, amellyel az egyik fél a másikat az érzelmein keresztül kordában tartja. 

A rendszeresség sok cselekedet formájában megjelenhet, melyek mind arra irányulnak, hogy partnered rávegyen az engedelmességre. Gyakori, hogy úgy viselkedik, mintha nem tudnál önálló döntéseket hozni, és úgy kezel, mint egy hülyét vagy megbízhatatlan kisgyereket. Vagy fenyeget, amikor el akarod hagyni. Esetleg hirtelen megváltozik, és ezzel próbál rávenni, hogy maradj. Néha édes és kedves veled – éppen csak annyira, hogy életben tartsa benned a reményt. 

Érdemes újra elolvasnod a fenti kérdéscsoportok címeit, és átgondolnod, hogy te melyikfajta erőszaktól szenvedsz a leggyakrabban. A fenti listán szereplő módszerek mindegyike a másik feletti kontroll fenntartására szolgál. A börtönökben, koncentrációs- és hadifogolytáborokban ezeket a technikákat gyakran alkalmazzák, hogy megtörjék a foglyokat. Az ilyen technikákat összefoglalóan „agymosás” néven ismerjük. 

Miért kell az agymosás? Azért, mert az embereket akkor sem lehet teljesen kontrollálni, ha be vannak zárva. A rácsok és az őrök csupán a külső kereteket biztosítják. Ahhoz, hogy valakit teljes irányítás alá lehessen vonni, a lelkét és a gondolatait is kontrollálni kell. Ezt a leggyakrabban úgy lehet elérni, ha elhitethetjük vele, hogy gyenge és értéktelen. Ha valaki rémült, tehetetlennek és értéktelennek érzi magát, akkor nem próbál meg helyzetén változtatni, akármilyen rossz legyen is az. Ha a fentiek rád is igazak, akkor ennek nagy valószínűséggel a partnered az oka. Lehet, hogy te is agymosás áldozata vagy. 

Nem biztos, hogy partnered átgondoltan csinálja veled ezeket a dolgokat. Talán még magának sem vallja be, hogy amit veled csinál, az agymosás és érzelmi erőszak. Lehet, hogy azt mondja, csak azért csinálja, mert aggódik érted és szeret. Tudnod kell azonban, hogy a szeretet nem érzés, hanem viselkedés. Ha valaki azt mondja, hogy szeret bennünket, ám a szavaival és cselekedeteivel megaláz, fájdalmat okoz, kicsivé és gyengévé tesz, akkor ez nem szeretet. A szeretetnek nemcsak a szavakban, hanem a viselkedésben is meg kell mutatkoznia. 

Ha úgy érzed, veled is ilyesmi történik, meg kell törnöd a hallgatást és az elszigeteltséget. Beszélgess erről a szórólapról egy megértő családtaggal vagy barátnővel. Ha a partnereddel akarnád megbeszélni, készülj fel rá, hogy ellenségesen vagy agresszíven reagálhat. Ha nincs a környezetedben megértő ember, hívd a NANE Egyesület segélyvonalát, vagy bármilyen más lelki segély vonalat, ahol megértik a problémádat. Beszélj a dologról olyan emberekkel, akik tudják, hogy mi történik veled, és gyakorlati segítséget tudnak nyújtani abban, hogy mit tehetsz.”

eroszak

Ha segítségre van tehát szükségetek, a NANE Egyesület áll például rendelkezésetekre. Összegyűjtöttem róla néhány adatot:

A NANE Egyesület weboldala:

http://nane.hu/

"Magyarországon a legóvatosabb becslések alapján is hetente legkevesebb egy nő hal bele a családon belüli erőszakba: férje, volt férje vagy partnere meggyilkolja őt. Ez évente legalább 52 nőt jelent.

Európai és magyar adatok szerint minden ötödik nőt rendszeresen fizikailag is bántalmaz a partnere. Ez Magyarországon körülbelül félmillió nőt érint és közel ugyanennyi férfi elkövetőt jelent.

A bántalmazott gyerekek számát csak becsülni tudjuk. Hazánkban több százezer olyan gyerek él, aki hozzátartozó által elkövetett testi, lelki vagy szexuális erőszak áldozata. Bántalmazott gyereknek minősül az a gyerek is, akit noha szülei nem bántalmaznak fizikailag, de olyan körülmények között nő fel, hogy az apa bántalmazza az anyát.

A bántalmazott nők átlagosan nyolc alkalommal kérik a rendőrség segítségét. (Tapasztaltunk szerint sokszor hiába, mivel a rendőrség arra többször hivatkozik, hogy mindössze akkor intézkedhet, amikor “majd vér folyik”, máskor elmulasztja, hogy kimenjen a helyszínre, vagy más módon nem jár el az előírásnak, a 32/2007. ORFK intézkedésnek megfelelően. A rendőrségi utasítás elérhető online:
http://bunmegelozes.easyhosting.hu/dok/32_2007_ot_26_orfk_utasitas.pdf)

1994 óta az egy év alatt befutó segélyhívásaink száma többszörösére nőtt, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy noha korlátozott időintervallumban, de minden este elérhetőek legyünk."

A nők elleni erőszakról bővebben ITT olvashattok.

A NANE Egyesület segélyvonala:

Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek: 06-80-505-101

"1994 februárja óta az Egyesület képzett önkéntesei hétfő, kedd, csütörtök és péntek esténként 18 és 22 óra között várják a beérkező hívásokat. Naponta mintegy 5-8 bántalmazással kapcsolatos hívásunk van. A beérkező hívások díját a NANE Egyesület a segélyvonal fenntartására kapott pályázati és egyéb forrásokból fedezi (például adományok).

A segélyvonal tematikus vonal: nők elleni férfierőszakkal, illetve a nők elleni erőszakhoz kapcsolódó gyerekbántalmazással kapcsolatban várjuk áldozatok, közelállók és segítők, valamint segítő szakemberek hívásait. A segélyvonal alapelvei nagyrészt megegyeznek az Egyesület általános alapelveivel.

Segélyvonalunkon anonimitást biztosítunk a hívóknak. Ennek egyik oka, hogy a bántalmazott nőket mind szűkebb környezetük, mind a tágabb társadalom gyakran megbélyegzi, így a szégyenérzet gátolja a nyílt, szemtől szembeni segítségkérést. Segélyvonalunk a nők elleni erőszak hatékony kezelésének első lépését nyújtja: az öntudatébresztő, információmegosztó segítő beszélgetést. Ezen beszélgetések célja a hívó kívánságainak és erőforrásainak feltérképezése, lehetőségeinek felmérése, valamint a nők elleni erőszakról az áldozatokban is élő tévhitek és mítoszok eloszlatása."

Szexuális erőszak segélyvonal: 06-40-603-006

"A NANE Egyesület a KERET Koalíció tagjaként a szexuális erőszak áldozatai és az áldozatok támogatói számára segélyvonalat hozott létre. A vonalat bárki hívhatja, aki szexuális erőszak áldozata lett, attól függetlenül, hogy

  • nő, férfi vagy gyerek
  • transznemű vagy cisznemű
  • heteroszexuális, leszbikus, meleg, biszexuális vagy bármilyen más irányultságúnak határozza meg magát
  • a partnere, ismerőse, rokona, munkatársa, főnöke vagy esetleg egy idegen követte el ellene az erőszakot
  • otthon, valamilyen intézményben, a munkahelyén vagy közterületen érte az erőszak
  • nemrégiben vagy akár évtizedekkel ezelőtt történt eseményről van szó.

Várjuk továbbá a hívását

  • az áldozatot segítő személyeknek,
  • illetve professzionális támogatóknak is."

A KERET Koalíció („Koalíció a szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért”) 2010-ben alakult meg magyarországi civil jogvédő szervezetekből: Amnesty International Magyarország, MONA Alapítvány, NANE Egyesület, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, PATENT Egyesület. A Koalíció tevékenységeit az Open Society Institute – Nyílt Társadalom Intézet támogatta.

A vonalon dolgozó segítők tisztában vannak a szexuális erőszak társadalmi hátterével, nem hibáztatják az áldozatokat, és hisznek a hívóknak. Tudjuk, hogy a szexuális erőszak nem csak akkor erőszak, ha az elkövető ismeretlen, ha a támadás közterületen történik, vagy ha volt behatolás. Tudjuk, hogy az elkövető lehet gazdag és befolyásos is, és hogy nem csak kényszer vagy halálos fenyegetés esetén beszélhetünk erőszakról, hanem már akkor is, ha az áldozat nem egyezett bele a történésekbe. Úgy gondoljuk, hogy az alkoholos befolyásoltság vagy a droghasználat nem jelentenek beleegyezést, mint ahogy az sem, ha az áldozat elfogadott egy italt, vagy elment az elkövető lakására.

Az erőszak csakis az elkövető felelőssége, sosem az áldozaté!

 A KERET Koalíció oldala: http://keretkoalicio.blogspot.com/

Ha hasonló helyzetben vagytok, fontos, hogy merjetek és tudjatok segítséget kérni, akár barátoktól, rokonoktól, vagy a fentebb említett elérhetőségeken. Remélem, ez a poszt és a tesztek, a segélyhívószámok és például a NANE Egyesület bemutatása segítenek titeket abban, hogy felismerjétek a helyzetet, és tegyetek ellene, tegyetek MAGATOKÉRT.