Sosem voltam és valószínűleg nem is leszek egészségmániás, és fogyókúrázós sem, imádok enni, és szerencsére egyáltalán nem kell tartanom a kilóktól. A zabkása azonban egy olyan étel, amelyet a diétázók is előszeretettel fogyasztanak, de igen hasznos bél- és gyomorproblémák fennállása esetén is. Ráadásul azon kívül, hogy kiváló szénhidrátforrás, fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. Az ízletes elkészítése által (ami nyilván könnyebb, ha nem fogyókúrás célzattal fogyasztjuk), azaz plusz alapanyagokkal pedig olyan gyönyörűséges finomságot készíthetünk, amely rögtön a kedvencünké válik.

A jótékony hatásai egyébként például a természetes értágítás, vérnyomáscsökkentés, a koleszterinszint csökkentés, a cukor felszívódásának lassítása (cukorbetegeknek is ajánlják ezáltal), és a gyomor védelme. A zabpehely ugyanis (amiből a zabkása is készül), védőréteggel vonja be a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti az égető fájdalmat. Rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Egészség Életmód Konyha Ételek

A diétázók nem nagyon szokták extra hozzávalókkal ízesíteni (és tej helyett is vízben főzik meg), fogyasztó hatása pedig abban is rejlik, hogy eltelíti a gyomrot, és gyorsítja az anyagcserét.

Azok számára azonban, akik nem a fogyásra vágynak, hanem csak egy ízletes reggelit keresnek, amellyel jól indul a nap, és a boldogságszintjük is növekszik, vagy csak orvosi javaslatra, bél- és gyomorbántalmak esetén kezdik el enni, határtalan a variácók lehetősége.

Egészség Életmód Konyha Ételek

A zabkásából kapható gyorsabb, bögrés verzió is, az azonban korántsem olyan egészséges (telepakolva cukorral is) és olcsó, mint a saját elkészítés, és a zabpehely 500g-os (amolyan lisztes zacskós féle) kiszerelése (300-400 Ft). Egyébként ajánlják nyilván joghurtba téve is fogyasztását, a zabkásához azonban tejjel főzzük meg. Egy adagra a javaslott mennyiség 40g, 1,5dl meleg tejben kavarás közben sűrűsödésig főzve - mint a tejbegríz. S ahhoz hasonlóan cukorral, mézzel, fahéjjal, de akár kakaóval, nutellával, banánnal is lehet ízesíteni, sőt, bármely kedvünkre való gyümölcsdarabkával, így határ a csillagos ég. Ráadásul elkészítési ideje nem haladja meg a 10 percet, és máris egészséges, tápanyagokban gazdag reggelit tálalhatunk magunknak vagy akár csemetéinknek, akár az egész család számára.

Egészség Életmód Konyha Ételek