Magyarországon télre a lakosság 90%-a D-vitamin hiánnyal küzd. A D-vitamin ugyanis táplálék útján alig vihető be a szervezetbe. A D2 vitamin fő forrása a tej, tejtermékek, halak (lazac, hering, makréla, szardínia, szivárványos pisztráng), tojás és máj, ez azonban önmagában nem elég, ugyanis a D3 vitamin előállítása a szervezünk feladata, amely azonban csak akkor képes rá, ha napfény éri bőrünket. Akár már napi 10 percnyi napozás is segíthet a vitaminhiány megelőzésében, ez azonban télen önmagában ezen az éghajlaton kevés.

A D-vitamin hiány veszélye, hogy olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a csontritkulás, csontlágyulás, daganatok, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, asztma, angolkór, stb., sőt még a fogaink egészségére is hatással lehet. A probléma, hogy télen eleve kevés időt töltünk napon, ezért amennyiben alacsony a D-vitaminszintünk, a kezelőorvosunk írhat fel nekünk megfelelő gyógyszerkészítményt - amit az ő javallata szerint kell szednünk.

 

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet fejlődésében, tehát gyerekeknél is különösen oda kell figyelni rá, de felnőtteknek is ugyanolyan fontos, ugyanis szaporodhat csonttöréseink száma, előjöhetnek ízületi betegségek, és fogaink is gyorsabban szuvasodhatnak.