Egyre nagyobb probléma napjainkban a gerincferdülés, s nem csak az időseket, de a fiatalokat tekintve is. A XXI. századi megváltozott életmód, kevesebb mozgás, sport, kültéri munka és több irodai ülőmunka meghozta a hatását: görnyedt hát, fájó ízületek, és már ott tartunk, hogy a huszonéveseknek is fizikoterápiára, gyógymasszőrhöz, gyógytornára, úszni, stb. kell járnia. Ott ülnek a nyugdíjas hatvanasok között, és kicsit későn döbbennek rá, hogy baj van.

A húszas-harmincasok nagy része valószínűleg pedig még csak nem is nézette meg az iskolai kötelező vizsgálatok óta a gerincét, vajon mennyire ferde, van-e szükség életmódváltásra. A napi 8-10 óra számítógép előtt ülés és aztán semmilyen edzés ugyanis komoly problémákhoz vezet. Ebben a korban már nincs kötelező tornaóra, s csak nagyon kevesen járnak el edzeni, és akkor sem biztos, hogy pont a hátukat edzik és nem más területre koncentrálnak például. Pedig hátunk edzése, karbantartása, nyújtása ugyanolyan fontos mint bármely testrészünké, ha ugyanis nem figyelünk oda rá, néhány év elteltével komolyan súlyosodhat a helyzet, és még nagyobb problémákhoz vezethet.

 

Ha valakinek rossz a tartása, fáj a háta, érdemes beutalót kérni a háziorvosától az illetékes szakorvoshoz, és csináltatnia egy gerincröntgent. A különféle kezelések között van például a fizikoterápia, a javallott hátúszás, gyógymasszázs, gyógytorna, és erősen ajánlott a törzsünk edzése is. Az a szomorú, hogy ha körbenézünk, és egy kicsit jobban megvizsgáljuk embertársainkat, még nekünk, laikusok számára is egyértelművé válik, hogy nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, és nemigen tesznek ellene semmit. Ebben a rohanó életmódban nem fordítunk elég időt magunkra - és a testünkre sem. Hiszen mit ér az edzés, a fogyókúra, a táplálkozás, ha mellette ilyen alapvető dolgokra nem figyelünk oda

 

TE vajon most egyenesen tartod magad? Jó a tartásod? Elfáradsz, ha huzamosabb ideig ki kell húznod magad? Szokott fájni a hátad, vállad, derekad? Teszel valamit ellene?

Nem utolsós sorban egyébként ajánlott egy vérvizsgálat is, ugyanis a D vitamin hiánya komoly csontproblémákhoz vezethet. De erről majd a következő cikkemben beszélek nektek.