Tell the Truth

Az asztma mint népbetegségEgészség Bepillantó Asztma Betegség

A mai Bepillantóban egy asztmás beteggel beszélgettem. Úgy fest, ma ez már szinte „népbetegség”, mégis mi, akik nem küzdünk vele, nehezen tudjuk beleképzelni magunkat egy asztmás embertársunk helyébe. Bújjunk bele kicsit az ő bőrükbe.

– Mikor derült ki, hogy asztmás vagy?

Elmondásokból tudom, hogy egy éves koromban.

Mik voltak a kezdeti tünetek, amire felfigyeltetek?

Azt hiszem az, hogy nem kaptam levegőt. Fuldokoltam, sípoltam, de ezeket is csak édesanyám szavaiból tudom.

– Mik most a tünetek?

Most szerencsére tünetmentes vagyok, nagyon ritkán érzem, hogy légszomjam van. Ilyenkor nehezebben veszem a levegőt, mint normális esetben.

– Nem tudjuk, hogy ez mitől alakul ki, jól tudom?

Kétféle asztma létezik. Egyik esetben az asztma tulajdonképpen egy túlérzékenységi reakció, nagyon sok minden kiválthatja allergia valamilyen pollenre, porra, esetleg megerőltető fizikai munka, érzelmi reakció. A folyamat lényegében egy ördögi kör: a szervezetnek oxigénre van szüksége, az erek összehúzódnak, ami kiváltja a tüdőben a léghólyagok összehúzódását is, de így még kevesebb oxigén jut a szerveztbe, még nagyobb igény lép föl, és így tovább. A válaszaimban erre a fajtára utalok, ezt ismerem testközelből.

A másik fajtája szívelégtelenség talaján alakul ki. A szív nem tudja rendesen ellátni feladatát, nem tudja olyan mennyiségben pumpálni a vért, mint szükséges lenne, ezért a vér úgymond pang a tüdőben, folyadék gyülemlik fel a léghólyagokban, ami akadályozza az oxigén felvételét.

Mi a különbség az allergia és az asztma között?

Az allergia gyakorlatilag testszerte bárhol felléphet, és igen változatos tüneteket produkál. Kiütések, viszketés, vagy éppen légszomj, az asztma, ételallergia esetén lehet hasmenés is. Az asztmáról pedig az előző kérdésnél beszéltem bővebben.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?

Vannak úgynevezett rohamoldó sprék, ezek gyorsan képesek oldani a simaizom összehúzódását a léghólyagokban és az erekben. Ezek egy percen belül enyhülést hoznak. Ha mégsem oldódik a roham, azt aztmás státusznak nevezzük, és kórházi kezelést igényel. Ilyenkor nagy mennyiségű szteroidot is adnak a betegnek.

– Van-e lehetőség ezek megelőzésére, s ha igen, hogyan?

A rohamokat lehet megelőzni, a kiváltó okokat kell kerülni. Ez minden érintettnél más és más. Jó, ha az érintett ezzel tisztában van.

Egészség Bepillantó Asztma Betegség

Mivel lehet kezelni az asztmát, te mivel kezeled? A gyógyszereken kívül jársz pl. sóbarlangba vagy ilyesmi? Mik a tapasztalataid ezekről?

Van ez sprém, vagyis inhalátorom, Symbicort a neve. Ez fenntartó kezelésre és rohamoldásra is használható, rendszeres inhalálással most tünetmentes vagyok.

Amikor kicsi voltam, és gyakrabban előjöttek a rohamok, jártunk sóbarlangba is. Ez sokat segít a légutak tisztításában. Nagyon emlékszem, mit mondott az akkori doktor nénim: két természetes hely van, ahol az asztmások nagyon jól érzik magukat és még gyógyulnak is, magas hegyek között és tengerparton. Közel laktunk a Magas-Tátrához, sokat kirándultunk ott. Szerintem a hegyi levegő segített nekem, hogy kinőjem a rohamokat, vagyis évekig tünetmentes voltam. Akkor jött elő megint, amikor terhes lettem az első gyerekemmel. A terhesség egy megváltozott élethelyzet, az ilyenek nagyon fel tudják borítani az egyensúlyban levő betegségeket, de ez más téma. Én sajnos annyira befulladtam, hogy a már említett asztmás státusz állt be nálam, és kórházba kerültem. Szteroidot, tüdőtágítót és oxigént kaptam egy hétig. Aztán rendbe jöttem, a kisbabának sem lett semmi baja, de rendszeresen kell használnom az inhalátorom.

– Az asztma gyógyítható vagy csak kezelhető egyébként?

Csak kezelhető egyelőre.

– Milyen nehéz ezzel együtt élni? A hétköznapokban hátráltat valamiben?

Szerintem ez attól függ, kinek milyen súlyos, milyen stádiumú asztmája van. Az enyém, amit tüdőasztmának neveznek orvosi nyelven, megfelelő terápiával és odafigyeléssel gyakorlatilag nem okoz panaszt, nem akadályozza a mindennapi életet. A szívelégtelenség talaján kialakuló asztma (szívasztma) más, ennek több fokozata van súlyosság szerint. Enyhe esetben is követel valamilyen szintű visszafogottságot, mondjuk egy ilyen beteg nem rohangál a lépcsőn. Súlyos esetben már a sík terepen való séta is fulladást vált ki, legsúlyosabb fázisban pedig a beteg már fekve sem kap levegőt, félig ülő testhelyzetben képes csak lélegezni, és a legkisebb megterhelés is lészomjat vált ki.

Tovább
0

"Összességében úgy gondolom, jól megfizetik az orvosokat" - BepillantóEgészség Bepillantó Orvos

A mai Bepillantóban egy orvossal készítettem interjút. Vajon mi sarkall valakit arra, hogy erre a pályára lépjen, és mennyire nehéz eljutni a diplomáig? Mik a szakma előnyei és hátrányai?

Miért döntöttél úgy, hogy orvosi pályára mész?

Mindig érdekelt az emberi test működése, szerettem az olyan ismeretterjesztő könyveket és filmeket, amik a testünkről, a test betegségeiről szóltak. Ebből következik, hogy imádtam a biológiát is. Szeretem meghallgatni az embereket, szívesen segítek ott, ahol tudok. Ezek már egyenesen vezettek az orvosira.

Mikor született meg benned ez az elhatározás?

Későn érő típus vagyok, szeretek lötyögni a világban. Középiskolában dőlt el, merre is megyek tovább.

– Volt rád hatással valami a döntés terén, vagy egyedül jött az ötlet?

Teljesen egyedül döntöttem így, a családban nincs orvos, sem egészségügyi dolgozó.

Milyen szakirányú orvos vagy egyébként?

Szemész rezidensként dolgozom, de jelenleg itthon vagyok GYED-en a két kislányommal.

Nehéz volt ez az út, a sok tanulás? Ütköztél akadályokba?

Sokat kellett tanulni már az egyetemen is. Voltak mélypontok, amikor úgy éreztem, kész, én ezt nem vagyok képes megtanulni, sosem leszek orvos. Aztán összeszedtem magam és tovább mentem. Nehéz volt, nagyon. Sok gyakorlaton és szigorlaton kellett helyt állni, mire az ember átveheti a diplomáját. De az igazán nagy feladat ez után jön, a kiválasztott szakirányban is rengeteget kell tanulni, egészen specifikus dolgokat, és itt már minden „élesben megy”. Itt is nagyon sok akadály tolul az ember elé, de ha igazán akarja, meg tudja csinálni.

Tudsz mondani néhány mondatot a magyar orvosi képzésünkről? Mi a véleményed erről?

Szerintem nagyon jó, mert nagy tudású emberek oktatnak, és megkövetelik, elvárják azt, hogy a hallgató aktívan részt vegyen az órákon. Ami szerintem hátrány, hogy nagyon sok hallgató van (persze, ez nem baj, kell az orvos), és a sok hallgató már-már egymás akadályozza egy gyakorlaton. Például nekünk is, a betegnek is kellemetlen, amikor tizenöten tolongunk egy kétágyas kórteremben, és mindenki próbálja megvizsgálni a szerencsétlen pácienst. Vagy amikor két hallgatóra jut egy egyszemélyes munkaasztal. Kellemetlen.

Mit gondolsz az orvosi fizetésekről itthon?

Lehetne magasabb, de rezidensként sok támogatást kaphatunk, csak ugye meg kell pályázni. Most már friss szakorvosok is kapnak támogatást, plusz ott van még a túlóra/ügyeleti díj, a hiányszakma- vagy a veszélyességi pótlék. Ez utóbbiakat nem minden szakirányon lehet felvenni. Összességében úgy gondolom, jól megfizetik az orvosokat. Mióta elkezdtem dolgozni, jelentősen emelkedett a bérem.

Gondolkodtál rajta, hogy külföldön praktizálj? Miért maradtál végül mégis itthon?

Igen, szóba került, közvetlenül az egyetem elvégzése után, amikor kerestem, hol helyezkedjem el. Férjemmel együtt szerettünk volna kimenni valahova, aztán különböző akadályokba ütköztünk. Először is mindenhova szakorvost, vagy legalább 3-4 év szakmai tapasztalattal rendelkező orvost keresnek. Másrészt azon a területen, ahol a férjem dolgozik, külföldön (pl. Németországban) nincs hely orvos számára, mert nem orvosi végzettségűek csinálják.

Azt szoktuk mondani, hogy itthon maradtunk kalandvágyból. :)

– A gyerekek mellett most is dolgozol? Milyen nehéz ezt kiviteleznetek?

Nem, jelenleg GYED-en vagyok, és egyelőre nem is tervezek visszamenni. Kisebbik lányom még csak 10 hónapos.

Egészség Bepillantó Orvos

Mik az előnyei és a hátrányai a munkádnak szerinted?

Előnye van sok, de szerintem mind szubjektív, és lehet, amit én annak gondolok, ez laikus számára nem az. Előnynek érzem, hogy emberekkel foglalkozom, segítek nekik. Öröm látni a gyógyulást, a mosolyt az arcokon.

Sajnos hátránya is akad. Ott van például az ügyelet, nálunk a szemészeten behívós rendszer van, azaz csak akkor kell bemenni, ha indokolt eset van. Ez még nem is baj, talán előny is lehet, viszont többször előfordult már, hogy az éjszaka közepén be kellett mennem, bent töltöttem több órát, majd másnap reggel fél nyolckor kezdtem a napot. Fárasztó. Szakrendelésben is dolgoztam már, és bizony akadt olyan nap, hogy 35-40, vagy még több beteget kellett ellátni. Nekem is rossz, a betegeknek is, mert senkire sem jut így annyi idő, amennyi szükséges lenne.

Tovább
0

Tetűből készülő (étel)színezékEgészség Táplálkozás Életmód

E 120 - Valódi kármin

Élelmiszeradalék, élelmiszerszínezék? Kevesen tudják, de nagyon sok kolbásznál, rúzsnál, édességnél, süteménynél, cukorkánál, kozmetikumoknál, üdítőknél, joghurtoknál, stb. a vörös színt a valódi Kármin (festék) adja, amelyet bizony bíbortetűk porításából (aprításából) nyernek. Vagyis, kissé profánul szólva, tetveket eszegetünk, és azzal kenegetjük még a szánkat is…

Egészség Táplálkozás Életmód

"A kármin a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető kárminvörös vagy bíborvörös színű festék (a kokcsinellát a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki)."

Egészség Táplálkozás Életmód

A tetvecskék, amikből ezt az ún. "kármint" nyerik, egy kaktusztfajtán élnek Mexikóban. Hajdanán, még a gyarmatosítás időszakában, az ezüst után Mexikónak ez volt a második legértékesebb exportcikke. Mióta azonban a mexikói függetlenségi háború lezajlott (1810-1821), már a Kanári-szigeteken, Spanyolországban és Észak-Afrikában is megindult a nagyüzemi termelés. Amikor a 19. században felfedezték a szintetikus színezékeket, csökkent a kármin iránti kereslet (Spanyolországban elvileg már nem is termelik), de újabban ismét többnyire ezt használják. Ennek oka, hogy állítólag sok szintetikus piros festéket rákkeltőnek találtak. Tehát ma  is rengeteg helyen, ételben, italban, készítményben használjuk ezt a bíbortetvekből készült színezéket.

Egészség Táplálkozás Életmód

Előállítása tömören manapság többnyire Amerikában úgy történik, hogy letépik a fügekaktusz leveleit, és egy üvegházban tovább szaporítják rajtuk a tetveket.

Egészség Táplálkozás Életmód

Ezután szépen kefével eltávolítják őket a kaktuszlevélről, majd szárítják és porrá törik, zúzzák őket, s alkoholos-vizes oldattal vonják ki belőlük a színanyagot, a kármint.

Egészség Táplálkozás Életmód

És ha már itt tartunk: Azt tudtátok, hogy az ún. Casu Marzu szardíniai sajt szivacsos állagát az adja, hogy nyűvekkel etetik meg előbb? Bizony, nyűlárvák, amelyek ráadásul kiválasztanak egy folyadékot is, amely által a sajtnak egy kis plusz édeskés íze lesz. Bon Appétit!

Egészség Táplálkozás Életmód

Tovább
0

Imádlak, zabkása :)Sosem voltam és valószínűleg nem is leszek egészségmániás, és fogyókúrázós sem, imádok enni, és szerencsére egyáltalán nem kell tartanom a kilóktól. A zabkása azonban egy olyan étel, amelyet a diétázók is előszeretettel fogyasztanak, de igen hasznos bél- és gyomorproblémák fennállása esetén is. Ráadásul azon kívül, hogy kiváló szénhidrátforrás, fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. Az ízletes elkészítése által (ami nyilván könnyebb, ha nem fogyókúrás célzattal fogyasztjuk), azaz plusz alapanyagokkal pedig olyan gyönyörűséges finomságot készíthetünk, amely rögtön a kedvencünké válik.

A jótékony hatásai egyébként például a természetes értágítás, vérnyomáscsökkentés, a koleszterinszint csökkentés, a cukor felszívódásának lassítása (cukorbetegeknek is ajánlják ezáltal), és a gyomor védelme. A zabpehely ugyanis (amiből a zabkása is készül), védőréteggel vonja be a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti az égető fájdalmat. Rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Egészség Életmód Konyha Ételek

A diétázók nem nagyon szokták extra hozzávalókkal ízesíteni (és tej helyett is vízben főzik meg), fogyasztó hatása pedig abban is rejlik, hogy eltelíti a gyomrot, és gyorsítja az anyagcserét.

Azok számára azonban, akik nem a fogyásra vágynak, hanem csak egy ízletes reggelit keresnek, amellyel jól indul a nap, és a boldogságszintjük is növekszik, vagy csak orvosi javaslatra, bél- és gyomorbántalmak esetén kezdik el enni, határtalan a variácók lehetősége.

Egészség Életmód Konyha Ételek

A zabkásából kapható gyorsabb, bögrés verzió is, az azonban korántsem olyan egészséges (telepakolva cukorral is) és olcsó, mint a saját elkészítés, és a zabpehely 500g-os (amolyan lisztes zacskós féle) kiszerelése (300-400 Ft). Egyébként ajánlják nyilván joghurtba téve is fogyasztását, a zabkásához azonban tejjel főzzük meg. Egy adagra a javaslott mennyiség 40g, 1,5dl meleg tejben kavarás közben sűrűsödésig főzve - mint a tejbegríz. S ahhoz hasonlóan cukorral, mézzel, fahéjjal, de akár kakaóval, nutellával, banánnal is lehet ízesíteni, sőt, bármely kedvünkre való gyümölcsdarabkával, így határ a csillagos ég. Ráadásul elkészítési ideje nem haladja meg a 10 percet, és máris egészséges, tápanyagokban gazdag reggelit tálalhatunk magunknak vagy akár csemetéinknek, akár az egész család számára.

Egészség Életmód Konyha Ételek

Tovább
0

Mit adtak a világnak az önkéntesek?
Mit adtak nekünk az önkéntesek? Gondoljuk végig együtt! Tudtátok, hogy önkéntes tűzoltók már az ókori Rómában is voltak? És hogy a Vöröskeresztet is önkénteseknek köszönhetjük? Sőt! Egyes kutatások azt állítják, hogy a piramisok építése a rabszolgás sztorival nem igaz, hanem abban is az önkéntesek keze van. Az önkéntesség új korszakokat adott civilizációnknak. Mert menő. Ne hagyd ki!

Tovább
0