Egészség

Nem rég hallottam valahol, hogy a negyven feletti magyarok nagy részének már egyáltalán nincs saját foguk. Igazából meg sem lepődtem. Persze, ennek egyik oldala lehet az, hogyha az ember nem mos napi 2x fogat, vagy nem rendesen, esetleg nem használ fogselymet, sőt, olvastam pár cikket, ahol több fogorvos is azt mondja, étkezés után 30-60 percig várjunk a fogmosással.

„...az evés során egy enyhén savas közeg jön létre a szájüregben, amely könnyen kikezdi a fogzománcot, így a fogaid sérülékenyebbek lesznek. Ám ha megvárod, míg a szájüreg pH-értéke visszaáll a normális egyensúlyi állapotába, elkerülheted a veszélyt.”

Valószínűnek tartom, hogy már eleve itt az emberek 90%-a bukta a dolgot, de kis hazánkban, amely a betegellátás purgatóriuma, nem csak erről lehet szó. Kétségtelen, hogy nagy többségünk hála az SZTK-s fogorvosok hentesmunkájának, halálos félelemmel viseltetik a téma iránt. Lassan erre is külön kitalálhatunk egy latin valamilyen fóbiás elnevezést. Szájhagyomány útján terjednek az igaz történeten alapuló horror sztorik, és a lepukkant orvosi váróban lelki szemeink előtt sorra vizualizálódnak a Fűrész egyes részei… Mert pont olyan!

Egészség

Alig fordítanak időt az emberre, szemét munkát végeznek, amit aztán kábé már lehetetlen helyrehozni is (például betömik a fogat, aztán a tömés alatt tovább romlik, ami szemmel lehet, hogy nem látható és csak a röntgen mutatja ki), és mintha csak a szadisták mennének erre a pályára. Gondoljuk addig, amíg szegényke büdzsénkből rá nem szánunk vagyonokat egy magán fogdokira. Akkor ugyanis megláthatjuk a különbséget. Pénzünkért cserébe nyugtató zöld környezetben, zenei aláfestéssel vagy épp tévénézés közben, akár altatatás alatt eshetünk át megkínzatásunkon, egy idő után pedig annyira megszokhatjuk a már-már furcsállott és kuriózumnak számító orvosi kedvességet, hogy még nevetésre és poénkodásra is fejünket adjuk.

Egészség

Igen ám, de egy minimálbéres vagy akár afeletti átlagfizetésből nem olyan egyszerű ezt a pénzt előteremteni. De miért is van, hogy fizetjük a TB-t, aztán lassan már mindenhol kénytelenek vagyunk magánorvoshoz fordulni?

Egészség

Mi, nők nem merünk már elmenni csak fizetős nőgyógyászhoz (hogy ne bánjanak úgy velünk, mint egy utolsó kapcaronggyal), a különböző (például szívbetegségekkel kapcsolatos) kivizsgálásokra pedig akkora a sor, hogy a több hónapos várakozást magándokikhoz látogatással kerüljük el. Akkor ez így most rendben van? Mire is használjuk a TB-t? Arra, hogy elmenjünk legalább a háziorvoshoz (és ott üljünk egy egész napot a receptre várva)? Ráadásul már az SZTK-s dokik zsebébe is pénzeket kell csúsztatnunk! De ez már egy külön poszt lesz.

Egészség

A fogorvosra visszatérve, akik megtehetik, szerintem eleve szánjanak pénzt egy magánorvosra, és igyekezzünk csemetéinket még fiatal korban, amikor még nincsen panaszuk el-elvinni hozzá, hogy megszokhassák, és ne csak a negatív élmény kötődjön a fejükben a fogorvos szóhoz. Amikor pedig dokit keresünk, mindenképp járjunk utána a véleményeknek, és ne csak az árakat vegyük tekintetbe. Ha több beavatkozásra van szükség, kezdjük a legfájóbbal, de ha nincs panaszunk, akkor a kicsitől haladjunk a nagyobb probléma felé, hogy addig is bátorságot és pozitív tapasztalatokat szerezzünk a következő alkalomra.

Egészség